Workshop constructieve hantering probleemgedrag

Gepost op 27 feb 2017

Deventer 9 februari en 15 juni 2018 10.00-12.30

Behandelstrategie uit de methode Heijkoop met als prettige ‘bijwerking’; de afbouw van vrijheidsbeperkende middelen en maatregelen.

Heb jij belangstelling voor en/of ervaring met probleemgedrag en werk jij in de zorg of het onderwijs?

En herken je dat bij ernstig probleemgedrag zowel het functioneren van de cliënt als ook van de begeleider onder druk komt te staan:

  • Het gedrag van de cliënt is verruwd, er is sprake van slaan, schoppen e.d. Ook als begeleider merk je dat je harder roept, vaker duwt en trekt dan je voor jezelf acceptabel vind.
  • De cliënt raakt steeds meer gericht op dat wat er fout kan gaan. Dit beïnvloed zijn denken, spreken en doen. Ook als begeleider denk je er steeds meer aan, in de overlegmomenten met je team neemt het probleemgedrag meer ruimte in.
  • De onzekerheid en de angst neemt toe, ontspannen en plezierige momenten worden een zeldzaamheid. De strubbelingen en conflicten tussen cliënt en zijn huisgenoten en tussen de cliënt en de begeleiders, familie worden intenser.
  • Naarmate het probleemgedrag heviger wordt, zullen er vaker middelen en maatregelen worden gebruikt om de veiligheid van de cliënt en de anderen te waarborgen.

De soms noodzakelijke middelen en maatregelen leiden hierbij vaak tot ernstige en structurele verschraling van het dagelijks bestaan De cliënt heeft steeds meer moeite te vertrouwen op de begeleider en de begeleider merkt dat hij steeds meer op zijn hoede is voor de dreiging die van de cliënt uitgaat.

In deze workshop leer je a.d.h. van een praktijksituatie:

  • De vicieuze cirkel doorbreken waarbij probleemgedrag de oorzaak is van nog meer probleemgedrag. Door het verminderen van vlucht-en opbouwen van basisveiligheid. Zodat er weer ontspanning in het contact met de cliënt komt.
  • Een manier van kijken die vooronderstelt dat de cliënt probeert zijn eigen probleemgedrag in de hand te houden. Zodat je er als begeleider niet meer alleen voor staat. Hiermee is de eerste stap gezet voor mogelijke samenwerking op de meest moeilijke momenten.

Voor wie:

Voor Orthopedagogen, psychologen,coaches en andere belangstellenden die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg, GGZ of het onderwijs en belangstelling hebben en/of ervaring hebben met probleemgedrag.

Trainer:
Teja Luiten, is opleider aan de Heijkoop –Academy met jarenlange ervaring bij begeleidingstrajecten ( behandeling, opleiding, supervisie en coaching) m.b.v. de Methode Heijkoop.                                            

Datum:

9 februari 2018 en
15 juni 2018

Locatie:

Kunstencentrum de Leeuwenkuil, Keizerstraat 70, 7411 HH te Deventer

Tijd:
10,00-12.30 uur

Kosten:
€ 50,-

Opgeven:
Stuur een mail naar info@luitenconsult.nl o.v.v. Workshop constructieve hantering probleemgedrag en de datum

 

Uiteraard is het ook mogelijk om deze workshop in company te geven.

Neem hiervoor vrijblijvend contact op: tel 06-13499812, of mail me info@luitenconsult.nl